فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 153 (مهر 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/27
  • تعداد عناوین: 18
|
  • حسین رنجبران، سعید عابدیان کناری، محمد آزاد بخت، علیرضا خلیلیان، مرضیه مومنی نژاد امیری، سید سعید حسینی، آتنا مجیدی صفحات 1-12
    سابقه و هدف
    استفاده از سلول های بنیادی (Stem Cells)، که توانایی تمایز به سلول های بتا پانکراس را دارند، به عنوان روش جدیدی در درمان بیماری دیابت مورد استفاده قرار گرفته است. همراه با افزایش تعداد بیماران دیابتی، افزایش تقاضا برای هورمون انسولین قابل پیش بینی است. روبرو شدن با این میزان تقاضا، توسعه روش های ارزان و ظرفیت تولید بالای انسولین برای آینده ضروری به نظر می رسد. استفاده از پتانسیل گیاهان دارویی، می تواند چشم انداز نوید بخشی برای تولید انسولین باشد.
    مواد و روش ها
    پس از جمع آوری پیاز والک ودانه خار مریم در هرباریوم دانشکده داروسازی، و جداسازی سلول های بنیادی مزانشیمال از ژله وارتون ((WJ-MSCs و تمایز این سلول ها با استفاده از عصاره های گیاهی والک کوهی و خار مریم به سلول های بتای پانکراس ، سطح انسولین ترشح شده در مایع رویی کشت سلولی این دو گیاه با استفاده از کیت الیزا اندازه گیری شد.
    یافته ها
    میزان سطح انسولین در سوپر ناتانت محیط کشت حاصل از این دو گیاه در مقایسه با گروه کنترل دارای اختلاف معنی داری بوده است. (0001/0 = P ) ترشح انسولین توسط والک کوهی U/ML 160 و در خار مریمU/ML 3/14 به دست آمده است. همچنین با کمک رنگ آمیزی اختصاصی دیتیزون، سلول های تولید کننده انسولین مورد بررسی قرار گرفت.
    استنتاج: والک کوهی و خار مریم هر دو توانایی القای تمایز سلول های بنیادی مزانشیمال به سلول های تولید کننده انسولین ( IPCs ) را دارا می باشند. و بین این دو عصاره گیاهی، والک کوهی بیش ترین تولید انسولین و خار مریم کم ترین میزان تولید انسولین را داشته است. با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت، در درمان دیابت استفاده از والک کوهی در مقایسه با خار مریم عصاره گیاهی موثرتری می باشد.
    کلیدواژگان: سلول های بنیادی مزانشیمال(MSCs)، سلول های تولید کننده انسولین (IPCs)، دیابت، والک کوهی، خار مریم
  • سمانه نوری، مریم کلاهی، علیرضا کیاست، رویا میرزاجانی، سید منصور سید نژاد صفحات 13-27
    سابقه و هدف
    زردچوبه به سبب خواص بیولوژیکی بی شمار، از دیر باز مورد توجه محققان قرار گرفته است. هدف از این پژوهش مقایسه برخی خواص ضد سرطانی و آنتی اکسیدانی عصاره های زردچوبه بر روی سلول های Caco-2 سرطان روده و بررسی شکست DNA توسط عصاره ها می باشد.
    مواد و روش ها
    به منظور بررسی خواص سیتوتوکسیسیتی، آنتی اکسیدانی و شکستDNA ، عصاره های زردچوبه به سه روش ماسراسیون، اولتراسونیک و سوکسله تهیه گردید. اثر این عصاره ها وکورکومین بر روی سلول های Caco-2 سرطان روده به وسیله آزمون های MTT و NBT مورد بررسی قرار گرفت. سپس به منظور بررسی شکست DNA توسط نمونه کورکومین و عصاره ها، آزمون DNA-Binding انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده از روش MTT نشان داد که کم ترین بقا سلول های تیمار شده، مربوط به عصاره استخراجی با دو حلال هگزان و اتانول می باشد. بیش ترین میزان کاهش درصد رادیکال های آزاد به روش NBT مربوط به عصاره های ماسراسیون، اولترا سونیک و استخراج با دو حلال هگزان و اتانول است. و نتایج حاصل از بررسی آزمون DNA-Binding نشان دادکه عصاره اولترا سونیک بیش ترین تاثیر را بر قطعه قطعه شدن DNA دارد.
    استنتاج: بررسی های انجام شده نشان می دهد که عصاره های مختلف در زردچوبه به تنهایی و یا همراه با دارو های شیمیایی ضد سرطان می تواند راهکاری نوین برای درمان سرطان باشد. عصاره استخراجی با دو حلال هگزان و اتانول زردچوبه پتانسیل بالایی در توسعه داروهای مدرن دارد و می تواند به عنوان یک منبع مفید از ترکیبات جدید پیشرو یا فارماکوفورها معرفی گردد.
    کلیدواژگان: زردچوبه، سرطان روده، شکست DNA، ضد سرطانی، کورکومین
  • آوا صفراوغلی آذر، پریسا صدراعظمی، فروزان بهمنی، داود بشاش صفحات 28-38
    سابقه و هدف
    از آن جائی که فعالیت ناهنجار مسیر PI3K/Akt در بسیاری از بدخیمی ها با عود بیماری و پیش آگهی ضعیف همراه است، در طی سال های اخیر، هدف قرار دادن این مسیر به عنوان یکی از راهکارهای درمانی سرطان مورد توجه قرار گرفته است. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر مهارکننده PI3K در افزایش اثر سایتوتوکسیک القاء شده توسط دوکسوروبیسین در سلول های مشتق شده از لوسمی لنفوبلاستیک حاد، 6-Nalm می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، برای بررسی این که آیا مهار مسیر PI3K/Akt توسط 1101-GS قادر است تاثیر سایتوتوکسیک دوکسوروبیسین را در سلول های رده 6-Nalmافزایش دهد، این سلول ها با ترکیبی از دو دارو به صورت هم زمان تیمار شدند و سپس شمارش سلولی، میزان زنده مانی، فعالیت متابولیک و میزان تغییرات بیان ژن های دخیل در آپوپتوز به ترتیب توسط آزمون های تریپان بلو، MTT assay و Rq-PCR مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده بیان گر آن است که مهار مسیر PI3K/Akt با کمک 1101-GS،اثر ضدتکثیری و سایتوتوکسیک القاء شده توسط دوکسوروبیسین را از طریق کاهش بقاء سلولی، فعالیت متابولیک و تعداد سلول های زنده افزایش می دهد. هم چنین، نتایج Rq-PCR نشان می دهد که مرگ سلولی القاء شده در ترکیب دو دارو با یکدیگر با افزایش بیان ژن Bax (01/0 P ≤) و همچنین افزایش نسبت بیان 2-Bcl/Bax (001/0 P ≤) در ارتباط می باشد.
    استنتاج: این مطالعه نشان داد که مهار نمودن مسیر PI3K توسط داروی 1101-GS می تواند اثرات ضد لوسمیک داروی شیمی درمانی دوکسوروبیسین را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: لوسمی لنفوبلاستیک حاد، GS-1101، دوکسوروبیسین، مرگ سلولی، رده سلولی Nalm-6
  • منا صادقی آقباش، مصطفی رحیم نژاد، سیده معصومه پورعلی صفحات 39-48
    سابقه و هدف
    بهبود خاصیت ضد باکتریایی موادی که برای ترمیم دندان استفاده می شوند، برای مقابله با میکروب هایی که در دندان سبب پوسیدگی ثانویه می گردند، از زمینه های مورد توجه محققان زیادی می باشد. در این مطالعه، اثر ضد باکتریایی ناشی از افزودن نانوذرات فسفات روی سنتز شده به روش بیولوژیکی، به یک نوع سمان گلاس آینومر علیه باکتری استرپتوکوک موتانس مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    جهت سنتز نانوذرات از دو منبع نیترات روی و دی آمونیوم هیدروژن فسفات در حضور باکتری انتروباکترآئروژنز استفاده گردید. سپس اثر ضد میکروبی آن با اضافه کردن غلظت های مختلف نانوذره (0، 1، 2، 3 و 5 درصد) به گلاس آینومر مورد بررسی قرار گرفت. به این صورت که به گلاس آینومر حاوی درصدهای مختلف نانوذره، باکتری در غلظت 5/0 مک فارلند و محیط کشت مناسب باکتری اضافه گردید و در دمای 37 درجه سانتی گراد انکوبه شد. سپس در ساعت های 3، 6 و 24 از رشد آن، بر روی محیط کشت جامد، کشت و پس از رشد، شمردن و مقایسه ی تعداد کلونی های رشد یافته باکتری ها انجام گردید.
    یافته ها
    افزودن نانوذرات به گلاس آینومر، اثر آنتی باکتریال آن را بهبود بخشید و این اثر با افزایش غلظت نانوذرات سنتز شده افزایش نشان داده است.
    استنتاج: نانوذرات سنتز شده فسفات روی به دلیل مهار چشم گیر رشد باکتری و هم رنگ بودن با دندان، برای افزودن به گلاس آینومر گزینه ی مناسبی می باشند.
    کلیدواژگان: بیوسنتز، نانوذرات فسفات روی، خواص آنتی باکتریال، گلاس آینومر، استرپتوکوک موتانس
  • علیجان احمدی آهنگر، پیام سعادت، سید رضا حسینی، محمد تقی پور، محیا افتاری، علی بیژنی صفحات 49-63
    سابقه و هدف
    اختلالات شناختی از بیماری های شایع دوران سالمندی است که بار اقتصادی و اجتماعی زیادی را به جامعه تحمیل می کند. با توجه به فقدان اطلاعات کافی در منطقه، هدف از انجام این مطالعه بررسی ارتباط بین فعالیت فیزیکی و برخی از ویژگی های دموگرافیک با اختلالات شناختی در سالمندان شهر امیرکلا می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی بخشی از طرح کوهورت سالمندان شهر امیرکلا 1(AHAP) بوده که بر روی 1390 سالمند 60 سال و بالاتر در سال 91-1390 انجام شده است. جهت اندازه گیری وضعیت شناختی از تست MMSE (Mini Mental Estate Examination) و برای اندازه گیری فعالیت فیزیکی از پرسش نامه استاندارد PASE (The Physical Activity Scale for Elderly) استفاده شد. داده ها وارد spss19 گردید و توسط آزمون های chi-square ، t-test، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون لجستیک آنالیز شد.
    یافته ها
    از 1390 سالمند مورد مطالعه، 763 نفر (9/ 54٪) مرد و 627 نفر (1/45 ٪) زن بودند . در این بررسی ، 421 نفر (3/30٪ ) دارای وضعیت شناختی غیرطبیعی و 1085نفر (1//78 ٪) دارای فعالیت فیزیکی کم بودند. میانگین فعالیت فیزیکی در افراد با MMSE نرمال بیش تر بود (000/0=P) و همبستگی مثبت و معنی داری بین آنها مشاهده گردید( 000/0=P ، 117/0=r ). در این مطالعه فعالیت فیزیکی از متغیرهای تاثیرگذار بر وضعیت شناختی به ویژه در زنان بود.
    استنتاج: نتایج این مطالعه نشان دهنده فراوانی کمتر اختلالات شناختی در افراد با فعالیت های فیزیکی بیش تر بود و این ارتباط در زن ها بارزتر بود.
    کلیدواژگان: اختلالات شناختی، فعالیت فیزیکی، سالمندان، افسردگی، معاینه مختصر وضعیت شناختی (MMSE)، مقیاس فعالیت فیزیکی در سالمندان (PASE)
  • امیر مقدم احمدی، رضا بیدکی، طاهره شهریاری سرحدی، علیرضا وکیلیان، آتنا شریفی رضوی صفحات 64-73
    سابقه و هدف
    علایم سندرم تونل کارپ شامل درد و پارستزی شبانه است. همراهی افسردگی با درد نوروپاتیک و بی خوابی (به علت رخ دادن درد در شب) بر کیفیت زندگی و پاسخ به درمان بیماران اثر دارد. لذا این مطالعه با هدف بررسی هم زمانی این دو اختلال صورت پذیرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی_مقطعی، 79 بیمار مبتلا به سندرم تونل کارپ مراجعه کننده به بخش الکترودیاگنوستیک بیمارستان علی بن ابیطالب (ع) رفسنجان در سال 1393 وارد مطالعه شدند. یافته های دموگرافیک از طریق چک لیست و میزان افسردگی و اضطراب از طریق پرسش نامه های افسردگی و اضطراب بک جمع آوری شدند. جهت آنالیز داده ها از نرم افزار آماری SPSS نسخه 21 استفاده شد. سطح معنی داری در آزمون ها 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در افراد مورد بررسی 11 نفر (9/13 درصد) مبتلا به افسردگی متوسط و 17 نفر (5/21 درصد) مبتلا به افسردگی شدید بودند. 26 نفر (9/32 درصد) از بیماران دارای اضطراب متوسط و 17 نفر (5/21 درصد) دارای اضطراب شدید بودند. بین میزان افسردگی و اضطراب با شدت بیماری ارتباط معنی داری یافت نشد، در حالی که میزان افسردگی و اضطراب در بیماران کارمند نسبت به سایر مشاغل مورد بررسی و هم چنین افراد دارای تحصیلات دانشگاهی به صورت معنی داری کم تر بود.
    استنتاج: طبق نتایج حاصل از مطالعه اخیر، میزان افسردگی و اضطراب در بیماران مبتلا به سندرم تونل کارپ بیش تر از میزان های گزارش شده در جمعیت عمومی است.
    کلیدواژگان: سندرم تونل کارپ، افسردگی، اضطراب
  • زهرا اکبری، مسعود میرزایی صفحات 74-83
    سابقه و هدف
    خواب یکی از مهم ترین چرخه های فیزیولوژیک شبانه روزی است. خواب نامناسب باعث پیامدهای نامطلوب سلامتی از قبیل افزایش مرگ و میر کلی و سندرم متابولیک در بزرگسالان و کودکان می شود. هدف از پژوهش حاضر، بررسی وضعیت خواب و رابطه ی آن با سندرممتابولیک است.
    مواد و روش ها
    مطالعه مقطعی با استفاده از داده های مطالعه سلامت مردم یزد (یاس)، با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته و تعیین سندرم متابولیک با اندازه گیری دورکمر، تری گلسیرید، HDL، فشارخون و قندخون ناشتا بررسی شد. جامعه ی آماری مطالعه، افراد 20 تا 70 سال با حجم نمونه 2038 نفر است. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری 18 SPSS مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در این بررسی، 4/44 درصد افراد، مرد بودند. 6/34 درصد مردان و 1/49 درصد زنان سندرم متابولیک داشتند که کم ترین میزان سندرم متابولیک (7/14 درصد) در افراد 20-29 سال و بیش ترین (3/56 درصد) در افراد 60 تا 69 سال بود. نتایج نشان داد نسبت شانس افراد با خواب کم تر از شش ساعت، حدود 5/2 برابر و افراد با خواب بیش از ده ساعت حدود 5/3 برابر به سندرم متابولیک مبتلا شدند و افرادی که سه یا بیش تر از سه بار ناخواسته از خواب بیدار شدند (42 درصد)، افرادی که سه یا بیش تر از سه بار کابوس دیدند (50 درصد)، افرادی که سه یا بیش تر از سه بار قرص خواب آور مصرف کردند (80 درصد) و نیز افرادی که تاخیر در به خواب رفتن بیش از 60 دقیقه داشتند (31 درصد) بیش تر شانس وقوع ابتلا به سندرم متابولیک را داشتند.
    استنتاج: با توجه به اهمیت داشتن خواب کافی، لازم است به ارتقا بهداشت خواب هم در پیشگیری سندرم متابولیک و هم در افراد مبتلا به سندرم متابولیک توجه بیش تری شود.
    کلیدواژگان: خواب، کمیت خواب، کیفیت خواب، سندرممتابولیک
  • زهرا آرامش، سید رضا مظلوم، ناهید عاقبتی، حسین مشهدی نژاد صفحات 84-94
    سابقه و هدف
    ترومای سر یکی از مهم ترین علت های مرگ و میر و معلولیت ناشی از آسیب های تروماتیک می باشد. بررسی بیمار ترومایی یک فرایند فعال شامل بررسی اولیه (تریاژ) و بررسی ثانویه است. در این زمینه ابزار های تریاژ گوناگونی طراحی و به کار گرفته شده اند. تاکنون ابزاری اختصاصی و دقیق برای تریاژ ترومای سر معرفی نشده است. این مطالعه به بررسی و مقایسه کارآمدی ابزار تریاژ ESI با ابزار تریاژ پرستاری مبتنی بر بعد فیزیولوژیک الگوی سازگاری ROY در پیش بینی نیاز به بستری در ICU در بیماران ترومای سر می پردازد.
    مواد و روش ها
    یک مطالعه کارآزمایی بالینی در سال 95 بر روی 400 بیمار مراجعه کننده به اورژانس بیمارستان شهید کامیاب مشهد انجام شد. بیماران به روش بلوکی و بر اساس روز پذیرش، به یکی از دوگروه تریاژ ESI و تریاژ ROY اختصاص یافتند. 12 ساعت بعد از تریاژ، وضعیت بیماران مبنی بر تداوم بستری در ICU یا بخش مورد پیگیری قرار گرفت. در نهایت میزان خطای دو ابزار محاسبه و مقایسه شد.
    یافته ها
    نتیجه آزمون کاپا نشان داد که اختلاف معنی داری بین پیش بینی تریاژ ESI و تریاژ ROY از نظر بستری در ICU در مرحله اول وجود ندارد (0.123P=)، اما از نظر وضعیت تداوم بستری مشخص شد که ابزار تریاژ ROY به طور معنی داری خطای کم تری در پیش بینی نیاز به تداوم بستری در ICU یا انتقال به بخش داشت (0.012P=).
    استنتاج: تریاژ ROY در مقایسه با تریاژ ESI می تواند خطای کم تری در پیش بینی پیامدهای اورژانسی بیماران ترومای سر داشته باشد.
    کلیدواژگان: ترومای سر، تریاژ، شاخص شدت فوریت(ESI)، الگوی سازگاری ROY، مراقبت ویژه
  • علیرضا رحمانی، قربان عسگری، مصطفی لیلی، رویا اعظمی گیلان صفحات 95-111
    سابقه و هدف
    فاضلاب صنایع، یکی از بزرگترین بخش های تولید کننده فاضلاب در جهان محسوب شده و 20 درصد از آلودگی آبی صنایع مربوط به آن می باشد. حذف رنگ از فاضلاب های رنگی، به بزرگ ترین مشکل موجود برای صنایع نساجی تبدیل شده است. هدف از این تحقیق، بررسی عملکرد فرآیند های اکسیداسیون پیشرفته فنتون-پراستیک اسید و فتوفنتون-پراستیک اسید، در حذف رنگ متیلن بلو (MB) از محیط های آبی می باشد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر، یک مطالعه تجربی می باشد، که در آن تاثیر فاکتور های محیطی شاملpH (9-3 )، زمان تماس (30-2 دقیقه )، غلظت پراستیک اسید (50-5 میلی گرم در لیتر )، غلظت کلرور فریک (200-5 میلی گرم در لیتر ) و غلظت رنگ متیلن بلو (100-5 میلی گرم در لیتر) بر کارایی حذف، در حضور و عدم حضور پرتو ماوراء بنفش، بررسی شد. آزمایش در یک راکتور منقطع انجام شد و کارایی روش در حذف رنگ با استفاده از دستگاه اسپکترو فتو متری اندازه گیری شد.
    یافته ها
    یافته های حاصل از این تحقیق نشان داد که در طی فرآیند فنتون-پراستیک اسید، بیش ترین راندمان حذف رنگ (99 درصد)، تحت شرایط بهینهpH برابر 3، غلظت پراستیک اسید 30 میلی گرم در لیتر، غلظت کلرور فریک 60 میلی گرم در لیتر و غلظت رنگ متیلن بلو 10 میلی گرم در لیتر، در مدت زمان 30 دقیقه به دست آمد، در حالی که با فرآیند فتوفنتون-پراستیک اسید، همین میزان حذف رنگ، در زمان تماس کم تر، یعنی 20 دقیقه رخ می دهد.
    استنتاج: راندمان بالای حذف در فرآیند فتوفنتون-پراستیک اسید، در یک مدت زمان نسبتا کوتاه، که حاصل تولید رادیکال هیدروکسیل می باشد، نشان می دهد که این فرآیند می تواند به طور موثری برای حذف رنگ MB به کار گرفته شود و جایگزین مناسبی برای سیستم های متداول تصفیه فاضلاب های در بردارنده ترکیبات آلی مشابه باشد.
    کلیدواژگان: فرآیند اکسیداسیون پیشرفته، اشعه UV، فتوفنتون، رنگ متیلن بلو
  • فرهاد سیدی مرغکی، حسین حسینی نوه، داوود کلانتر نیستانکی، فرشته صفاری، یاسر فصیحی، محمد مرادی صفحات 112-117
    سابقه و هدف
    آمینوگلیکوزیدها آنتی بیوتیک هایی با طیف اثر گسترده هستند که عمدتا در درمان عفونت های شدید استافیلوکوک اورئوس به صورت ترکیبی با دیگر آنتی بیوتیک ها استفاده می شوند. مطالعه حاضر به بررسی فنوتیپی و ژنوتیپی مقاومت به آمینوگلیکوزیدها در ایزوله های بالینی استافیلوکوک اورئوس مقاوم به متی سیلین (MRSA ) جمع آوری شده از شهر کرمان می پردازد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی – مقطعی طی مدت یک سال از130 ایزوله استافیلوکوک اورئوس جدا شده از نمونه های کلینیکی، 57 ایزوله (MRSA ) جمع آوری شد. حساسیت این ایزوله ها نسبت به 13 آنتی بیوتیک به روش دیسک دیفیوژن تعیین گردید و درنهایت حضور ژن های کد کننده آنزیم های تغییردهنده آمینوگلیکوزیدها با روش Multiplex PCR ارزیابی شد.
    یافته ها
    دراین مطالعه مقاومت بالایی نسبت به تتراسیکلین، اریترومایسین، کانامایسین و جنتامایسین در ایزوله های MRSA مشاهده گردید به طوری که به ترتیب 7/73 و 4/68 درصد از ایزوله ها به کانامایسین و جنتامایسین مقاوم بودند. ژن هایaac(6′)-Ie-aph(2′′) ،aph(3′)-III، ant(4′)-Ia و aph(2′′)-Id به ترتیب در3/40 درصد، 7/15 درصد، 2/12 درصد و 5/3 درصد از ایزوله های مقاوم به آمینوگلیکوزیدها شناسایی شدند.
    استنتاج: شیوع مقاومت به آمینوگلیکوزیدها در میان ایزوله های MRSA در حال افزایش است. بنابراین شناسایی ژن های مقاومت به منظور دستیابی به الگوی دقیق مقاومت در جلوگیری از انتشار سویه های مقاوم کمک شایانی می نماید.
    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس ارئوس مقاوم به متی سیلین، مقاومت به آمینوگلیکوزیدها، آنزیم های تغییردهنده آمینوگلیکوزیدها
  • هاجر ضیایی هزار جریبی، نجمه نادعلی، مجید سعیدی، زهره مومنی، مسعود سوسرایی، مهدی فخار، اغول نیاز جرجانی صفحات 118-122
    سابقه و هدف
    با توجه به افزایش موارد مقاومت دارویی و عوارض جانبی ناشی از مصرف داروهای رایج در بیماری تریکومونیازیس، تلاش برای یافتن داروی جایگزین به ویژه با منشا طبیعی ضروری است. لذا مطالعه حاضر، با هدف بررسی اثرات ضد تریکومونایی اسانس و نانو امولسیون گیاه رزماری بر تریکوموناس واژینالیس در شرایط آزمایشگاهی طراحی شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی که به صورت برون تنی انجام شد سوش استاندارد تریکوموناس واژینالیس در محیط کشت TYM تغییر یافته کشت داده شد. ترکیبات موجود در اسانس رزماری با گاز کروماتو گرافی مشخص و برای تعیین سمیت سلولی، از سلول های ماکروفاژ رده J774.A.1 استفاده شد. ارزیابی میزان مهار رشد انگل با تهیه غلظت های سریالی 10، 25، 50، 100 میکرو گرم بر میلی لیتر از اسانس و نانو امولسیون رزماری طی1، 2 و 3 ساعت با سه بار تکرار انجام شد.
    یافته ها
    اسانس و نانو امولسیون رزماری اثر مهاری بر رشد تریکوموناس داشت و در غلظت 100 میکروگرم بر میلی لیتر در طول سه ساعت به ترتیب1 /96 درصد و 100 درصد مهار رشد را نشان داد. هم چنین اشکال اسانس و نانو امولسیون در این غلظت بر روی ماکروفاژها هیچ گونه سمیتی نداشته اند.
    استنتاج: با توجه به اثرات مطلوب ضد تریکومونایی اسانس و نانو امولسیون گیاه رزماری این گیاه، می تواند به عنوان کاندید مناسبی جهت ارزیابی اثرات درمانی بر روی مدل حیوانی مطرح باشد.
    کلیدواژگان: تریکوموناس واژینالیس، رزماری، اسانس، نانو امولسیون، برون تنی
  • سمیرا منتهای درگاه، پژمان مرادی، محمد علی ابراهیم زاده صفحات 123-128
    سابقه و هدف
    جنس Vicia (Papilionaceae) دارای 45 گونه در ایران است. این تحقیق به منظور بررسی تاثیر روش استخراج بر محتوای تام فنلی، فلاونوئیدی و میزان فعالیت آنتی اکسیدانی اندام هوایی گیاه ماشک معمولی V. hirsuta طراحی شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، کارایی سه روش استخراج خیساندن، سوکسله و اولتراسونیک، به منظور استخراج مواد آنتی اکسیدان مورد ارزیابی قرار گرفت. فعالیت آنتی اکسیدانی با چهار روش مورد ارزیابی قرار گرفت. محتوای تام فنلی و فلاونوئیدی نیز اندازه گیری شد. داده ها با نرم افزار گراف پد پریسم 5 آنالیز شد.
    یافته ها
    عصاره سوکسله بالاترین میزان تام فنلی و فلاونوئیدی را داشت. در به دام اندازی رادیکال DPPH همین عصاره بالاترین فعالیت را نشان داد که اختلاف معنی داری با سایر عصاره ها داشت (01/0 p<). این عصاره بهترین فعالیت را در به دام اندازی رادیکال آزاد نیتریک اکساید از خود نشان داد μg/ml 1/9 ± 4/377 =IC50. در تست احیا کنندگی، عصاره ها اثر مشابهی نشان دادند (05/0 p>). در تست شلاته کنندگی آهن، روش خیساندن بالاترین فعالیت را نشان داد.
    استنتاج: روش استخراج تاثیر زیادی بر فعالیت آنتی اکسیدانی و محتوای تام فنلی و فلاونوئیدی دارد. روش سوکسله به عنوان مناسب ترین روش انتخاب شد.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، فنل، فلاونوئید، ماشک
  • سید حسین طباطبایی، لاله ملکی، نجمه جعفری، ناصر حسین زاده صفحات 129-134
    سابقه و هدف
    با توجه به نقش نشان گر BCL-2 در مکانیسم آپوپتوز و ایجاد تغییرات دیسپلاستیک، بدخیمی ها و هم چنین مکانیسم ایجاد بیماری لیکن پلان مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان بیان آن در اپی تلیوم و بافت هم بند مجاورآن در لیکن پلان دهانی انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مورد – شاهدی، بررسی ایمونوهیستوشیمی نشانگر BCL-2 بر روی بلوک های پارافینه 20 نمونه لیکن پلان دهانی (مورد) و 20 نمونه فیبروم تحریکی (شاهد) موجود در آرشیو پاتولوژی دانشکده دندانپزشکی شهید صدوقی یزد صورت گرفت. داده ها توسط نرم افزار 17 SPSS و آزمون های Chi-Square و Fisher’s exact test تجزیه و تحلیل گردید و نتایج در سطح 05/0=α معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    بیان BC-L2 در لایه بازال و پارابازال اپی تلیوم بین دو گروه بیمار و غیر بیمار اختلاف آماری معنی داری نشان نداد (05/0استنتاج: براساس نتایج این مطالعه، احتمالا پروتئین BCL-2 نقش قابل توجهی در فرآیند آپوپتوزیس دخیل در ایجاد لیکن پلان دهانی ندارد و ارزیابی سایر پروتئین های حاضر در این فرآیند توصیه می شود.
    کلیدواژگان: لیکن پلان دهانی، BCL-2، آپوپتوز
  • داوود اعظمی، سمیرا دودانگه، احمد دریانی، شیرزاد غلامی، مهدی شریف، شهاب الدین سروی، عیسی سلیمانی، محمد تقی رحیمی، مجید پیرستانی، شعبان گوهردهی، رضا باستانی صفحات 135-139
    سابقه و هدف
    گراز ها به عنوان مخازن بسیاری از بیماری های زئونوز شناخته می شوند. بنابراین، احتمال انتقال این عفونت ها به حیوانات وحشی، اهلی و هم چنین انسان وجود دارد. هدف این پژوهش، بررسی شیوع تک یاخته ای گراز ها در شمال ایران، استان مازندران می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی مقطعی در مجموع 21 گراز از آذر ماه 1391 تا پایان سال 1393 شکار شدند. نمونه مدفوعی جمع آوری شده از دستگاه گوارش هر حیوان در فیکساتیو مناسبی قرار داده شد. رنگ آمیزی موقت نمونه های مدفوعی با استفاده از محلول لوگل جهت یافتن کیست و تروفوزوئیت تک یاخته ها انجام شد. نمونه ها همچنین با استفاده از روش های رسوب سازی و شناور سازی مورد بررسی قرار گرفتند. متعاقب آن، گسترش های مدفوعی فیکس شده با رنگ های تریکروم و ذیل-نلسون رنگ آمیزی و با دقت مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    از 21 نمونه، 12 گراز (14/57 درصد ) با یک یا تعداد بیشتری گونه تک یاخته ای آلوده بودند. میزان آلودگی با تک یاخته های گوارشی شامل 33/33 درصد تروفوزوئیت و کیست بالانتیدیوم کلی، 57/28 درصد اووسیست گونه های آیمریا و 52/9 درصد کیست گونه های ژیاردیا بود.
    استنتاج: یافته های مطالعه حاضر نشان داد که گرازهای استان مازندران، آلوده به تعداد زیادی از تک یاخته های زئونوز هستند، که این، خطر بالقوه ای برای سایر حیوانات و اهالی منطقه ایجاد می کند.
    کلیدواژگان: تک یاخته، گراز، زئونوز، استان مازندران
  • محمد شکرزاده، سعید یعقوبی بکلر صفحات 140-145
    سابقه و هدف
    مسمومیت دارویی از جمله مشکلات اصلی در سراسر جهان می باشد، مطالعات مختلف در ایران شیوع بالای آن را نشان می دهد. این مطالعه با هدف بررسی اپیدمیولوژیک فوت ناشی ازمسمومیت با عوامل دارویی در شهرهای مرکزی استان مازندران (ساری-قائمشهر-بهشهر-جویبار-چهاردانگه) انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه توصیفی مقطعی به شکل تحلیلی بر روی کل مدارک موجود از مسمومیت های منجر به فوت که مرگ آن ها از طرف پزشکی قانونی مسمومیت با عوامل دارویی اعلام شده بود و در فاصله زمانی 5سال (ابتدای سال1390تا انتهای نیمه اول سال 1395) به پزشکی قانونی شهرستان ساری ارجاع شده بودند، به عنوان جمعیت هدف انتخاب و با استفاده از روش جمع آوری اطلاعات بر اساس تکمیل پرسش نامه، داده های طرح با استفاده از نرم افزارآماری SPSS نسخه21 ثبت و با استفاده از آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    31 درصد افراد مورد مطالعه زن و 9/68 درصد آنها مرد بودند. اکثریت جمعیت مورد بررسی (6/ درصد43) در محدوده سنی 15-30 بودند. شایع ترین دارو که در اغلب موارد مورد استفاده قرار گرفت فسفید آلومینیوم (5/65درصد )، تریاک (3/24 درصد)، الکل اتیلیک( 7/5 درصد)و ترامادول(5/4 درصد) بود.
    استنتاج: باتوجه به این که فوت ناشی از مسمومیت در گروه سنی جوان شایع تر می باشد، مطالعات بیش تر در زمینه مشکلات روانی و اجتماعی ضروری به نظر می رسد. شایع ترین مسمومیت، مربوط به فسفید آلومینیوم (5/ درصد 65)، که احتمالا به دلیل دسترسی آسان آن است. اقدامات لازم در این زمینه مانند تشخیص سریع مسمومیت، به خصوص همکاری بیمار نقش مهمی را ایفا می کند.
    کلیدواژگان: مسمومیت دارویی، ساری، پزشکی قانونی
  • الهه احمدنیا، آرزو حاصلی، افسانه کرامت صفحات 146-162
    سابقه و هدف
    عملکرد جنسی سالم یک مولفه ضروری برای ایجاد یک زندگی شاد و موفق است. تاکنون در دنیا مداخلات درمانی زیادی برای بهبود عملکرد جنسی و یا درمان اختلالات آن انجام شده است. این مطالعه با هدف تعیین نوع مداخلات درمانی انجام گرفته در این خصوص در زنان سنین باروری ایران انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، مرور سیستماتیک در بانکهای اطلاعاتی IranMedex، Magiran ،IranDoc،Cochrane Library ، MEDLINE/PubMed ، Scopus وGoogle Scholar تا فوریه 2016 انجام شد. تمام کارآزمایی های بالینی که مداخلاتی جهت بهبود عملکرد و یا رضایت جنسی زنان در ایران انجام داده بودند، در بانک های مورد نظر، مورد بررسی قرار گرفتند. در نهایت 12 مقاله که دارای شرایط ورود به مطالعه بودند وارد شدند. اطلاعات استخراج شده از مطالعات به برگه داده ها انتقال یافت و تجزیه و تحلیل کیفی مطالعات انجام شد.
    یافته ها
    در دوازده کارآزمایی بالینی که بر روی 868 زن در سنین باروری انجام شده بود، بیش ترین مداخلات از نوع روش های غیر دارویی و اغلب درمان های روانشناختی با رویکرد شناختی رفتاری بود (6/41 درصد). سایر روش های مورد استفاده شامل مدل مشاوره ای PLISSIT، آموزش جنسی، داروهای گیاهی و ورزش های کف لگن بود.
    استنتاج: مطالعات انجام گرفته در زمینه ارتقاء عملکرد و رضایت جنسی در ایران و نیز تنوع مداخلاتی در این زمینه در مقایسه با مطالعات انجام شده در دنیا بسیار محدود است. با توجه به اهمیت موضوع و شیوع اختلالات جنسی در زنان ایرانی و نیز عدم تجانس اطلاعاتی در این زمینه در مقالات، انجام کارآزمایی های بالینی مناسب با استفاده از ابزارهای استاندارد و بومی شده و استفاده از مداخلات مختلفی که با فرهنگ اسلامی ایرانی سازگار است، توسط محققین مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: ایران، عملکرد جنسی، رضایت جنسی، زنان
  • سمیرا دودانگه، مهدی فخار، الهام کیا لاشکی صفحات 163-174
    به طور کلی مفهوم اپیدمیولوژی مولکولی، استفاده از ابزارهای مولکولی در برآورد وضعیت برقراری چرخه یک بیماری در جمعیت مشخص می باشد. در حال حاضر، روش های مولکولی آسان، سریع و با کارآیی بالا، جهت شناسایی و تعیین گونه انگل ها در نمونه های بالینی و بیولوژی به طور چشمگیری استفاده می شوند. لذا هدف از مطالعه حاضر، مرور ابزارهای مولکولی و نحوه کاربرد آن ها به منظور شناخت بیش تر عفونت های انگلی در تحقیقات تاکسونومی و اپیدمیولوژی می باشد. محققین مختلف، به منظور شناسایی، بررسی تنوع ژنتیکی و هم چنین رفع مشکلات تاکسونومی به ویژه در سطح گونه و یا حتی زیرگونه انگل های مختلف، روش ها و مارکرهای متنوعی را ارائه نموده اند. بسیاری از این مطالعات در مورد اهمیت شیوع عفونت های همزمان با گونه های مختلف یک انگل و حتی ساب تایپ ها و یا سوش های آن ها می باشد. تاکنون قطعات مختلف DNA ریبوزومی، میتوکندریایی و کینتوپلاستی جهت تعیین هویت و آنالیز فیلوژنتیک انواع انگل ها استفاده شده اند. در صورتی که هدف تحقیق، بررسی تنوع درون گونه ای و روند تکاملی یک انگل باشد، بهتر است از تعیین توالی قطعه ITS1 ریبوزومی و قطعه COX1 میتوکندریایی استفاده شود. هم چنین استفاده از قطعاتی نظیر SSUrDNA و LSUrDNA در آنالیز فیلوژنتیک و تاکسونومی کاربرد بیش تری دارند. در مجموع می توان نتیجه گرفت که ابزارها و مارکرهای مولکولی جدید، جایگزین مناسبی برای روش های سنتی می باشند، زیرا در بسیاری مناطق آندمیک، درمان موفقیت آمیز به تشخیص سریع و دقیق بستگی دارند.
    کلیدواژگان: عفونت های انگلی، اپیدمیولوژی مولکولی، تاکسونومی، مارکرهای ژنتیکی
  • مسعود کیقبادی، حسن میرزایی، مهدی فخار، سعید امامی صفحات 175-190
    لیشمانیوز یکی از بیماری های عفونی است که از شیوع بالایی در جهان برخوردار بوده و کنترل آن با مشکلات جدی مواجه است. در حال حاضر، گسترش موارد مقاومت دارویی و افزایش لیشمانیوز همراه با ایدز به عنوان مشکلات جدی پیشروی ما هستند. به همین لحاظ نیاز به طراحی و کشف داروهای جدید قوی و غیرسمی برای درمان این بیماری به شدت احساس می شود. آزول ها ترکیباتی هستند که گستره وسیعی از اثرات بیولوژیک را از خود نشان داده اند و به ویژه اهمیت آن ها در کشف داروهای جدید ضدلیشمانیا به اثبات رسیده است. هم چنین کاربرد برخی از آزول های ضدقارچ در درمان لیشمانیوز مفید واقع شده است. به طور کلی آزول های ضدقارچ که از یک ساختار فارماکوفوری خاص به نام N-فن اتیل آزول برخوردار هستند، از طریق مهار دمتیلاسیون وابسته به سیتوکروم450P- لانوسترول عمل می کنند. علاوه بر آزول های ضدقارچ، تعدادی از N-آریل آزول ها و آزول های جوش خورده هم به عنوان ضدلیشمانیا گزارش شده اند. ترکیبات اخیر از لحاظ ساختاری و عملکردی با آزول های ضدقارچ تفاوت دارند. لذا در این مقاله، کاربرد N-آریل آزول ها و آزول های جوش خورده را در طراحی و توسعه داروهای ضدلیشمانیا مرور خواهیم کرد.
    کلیدواژگان: آزول ها، ترکیبات ضدلیشمانیا، طراحی دارو، لیشمانیوز، رابطه ساختمان-فعالیت
|
  • Hossein Ranjbaran, Saeid Abediankenari, Mohammad Azadbakht, Alireza Khalilian, Marzei Momeninezhad Amiri, Seyed Saeed Hosseini, Atena Majidi Pages 1-12
    Background and
    Purpose
    Today, increased rate of demand for insulin is predictable due to increasing cases of diabetics in the world. Therefore, it is necessary to develop economic approaches and increasing the production of insulin for the future and medicinal plants could be regarded as a promising prospect for insulin production.
    Materials And Methods
    The Allium ursinum and Silybum marianum were collected. Each herbarium was identified in School of Pharmacy affiliated with Mazandaran University of Medical Sciences and the extract was used by percolation with 70% ethanol extraction, after the solvent was evaporated by using the rotary. After the successful isolation of mesenchymal stem cells (MSCs), Wharton's jelly was derived and approved. Then, the mesenchymal stem cells were differentiated to pancreatic beta cells with two herbal extracts.
    Results
    Compared with the control group, there was a significant difference between the levels of insulin in the culture medium obtained from the two plants (P= 0.0001). In addition, via specific dithizone staining, the insulin producing cells (IPCs) were proven.
    Conclusion
    The extracts of Allium ursinum and Silybum marianum were found capable in inducing differentiation of the mesenchymal stem cells derived from Wharton's jelly into IPCs. Allium ursinum was seen with the highest rate of insulin production, while Silybum marianum had the lowest rate of insulin production, therefore, Allium ursinum could be more effective in treatment of diabetes.
    Keywords: mesenchymal stem cells, insulin producing cells, Allium ursinum, Silybum marianum
  • Samaneh Noori, Maryam Kolahi, Ali Reza Kiasat, Roya Mirzajani, Seyyed Mansour Seyyed Nejad Pages 13-27
    Background and
    Purpose
    Turmeric (Curcuma longa L.) has received much interest by researchers due to numerous biological properties. The aim of this study was to compare the anticancer and antioxidant properties of turmeric extracts on colon cancer cells Caco-2 and to survey DNA fragmentation by the extracts.
    Materials And Methods
    In order to investigate the cytotoxicity and antioxidant properties and DNA fragmentation, turmeric extracts were prepared by maceration, ultrasonic-assisted extraction (UAE), and soxhlet. The effect of these extracts and curcumin on colon cancer cells Caco-2 was examined by MTT and NBT assay. Then, to study the DNA fragmentation by the extracts DNA-Binding was done.
    Results
    MTT assay showed that the lowest survival rates were observed for cells treated with the extracts of hexane and ethanol. The results of the NBT showed that the highest amount of percentage of free radicals reduction occurred with maceration extract, ultrasonic extract, and extraction by hexane and ethanol. According to DNA-Binding test, ultrasonic extraction was highly effective in degeneration of DNA.
    Conclusion
    Investigations show that different extracts of turmeric alone or in combination with chemical anticancer drugs could be used as a new approach in treatment of cancer. Turmeric extract using hexane and ethanol has a great potential in development of modern drugs and can be introduced as a useful source of new leading compounds or pharmacophores.
    Keywords: anti-cancer, colon cancer, curcumin, DNA fragmentation, turmeric
  • Ava Safaroghli-Azar, Parisa Sadreazami, Forouzan Bahmani, Davood Bashash Pages 28-38
    Background and
    Purpose
    Interest into targeting PI3K in cancer has increased by the recent disclosure that aberrant activity of PI3K/Akt signaling pathway is associated with disease recurrence and poor outcome in different malignancies. The aim of this study was to investigate the potentiating effect of PI3K inhibitor, GS-1101 on doxorubicin-induced cell death in acute lymphoblastic leukemia-derived, Nalm-6 cells.
    Materials And Methods
    In this experimental study, to evaluate whether abrogating PI3K/Akt pathway using GS-1101 could enhance cytotoxic effect of doxorubicin in acute lymphoblastic leukemia, Nalm-6 pre-B ALL cells were subjected to combination treatment and subsequent cell viability. Then cell count, metabolic activity, and transcriptional alteration of apoptosis-related target genes were investigated using Trypan blue exlussion, MTT and Rq-PCR analysis, respectively.
    Results
    Our data delineated that GS-1101 augments doxorubicin-induced cytotoxic and its anti-proliferative effect, as evidenced by the decreased cell survival, cellular metabolic activity, and reduction in the number of inhibitor-treated viable cells. Moreover, real-time PCR analysis revealed that induction of cell death by the drug combination was associated with increased Bax transcriptional activity (P≤0.01) followed by the elevated molecular ratio of Bax/Bcl-2 (P≤0.001).
    Conclusion
    This study suggested that abrogation of the PI3K pathway using GS-1101 could potentiate doxorubicin-induced anti-leukemic activity.
    Keywords: Acute lymphoblastic leukemia, GS-1101, Doxorubicin, cell death, Nalm-6 cells
  • Mona Sadeghi Aqbash, Mostafa Rahimnejad, S.Masoomeh Pourali Pages 39-48
    Background and
    Purpose
    Improvement of anti-bacterial properties of restorative materials to deal with microbes causing secondary caries of tooth has attracted interest of many researchers. Thus, in this study the antibacterial effect of zinc phosphate nanoparticles, synthesized with biological method, was investigated by adding it to glass ionomer cement against the Streptococcus mutans.
    Materials And Methods
    Synthesis of the nanoparticles was carried out using two main sources of zinc nitrate and diammonium hydrogen phosphate in presence of Enterobacter aerogenes. Furthermore, their antimicrobial effect was investigated by adding different concentrations of nanoparticles (0, 1, 2, 3, and 5%) to glass ionomer. In addition, bacterial cultures of 0.5 McFarland and its medium were added to the above mixture and were incubated in 37ºC. After 3, 6, and 24 hr they were cultured on agar plates to grow. In the end, the number of bacterial colonies grown on the plates was counted and compared.
    Results
    Adding nanoparticles to glass ionomer improved its antibacterial effect and this effect enhanced when the concentrations of nanoparticles increased.
    Conclusion
    Synthesized nanoparticles are appropriate to be added to the glass ionomer cements because of their impressive effect on inhibiting the growth of bacteria and sharing same coloring with teeth.
    Keywords: biosynthesis, zinc phosphate nanoparticles, anti-bacterial properties, glass ionomer, Streptococcus mutans
  • Alijan Ahmadi Ahangar, Payam Saadat, Seyed Reza Hosseini, Mohmmad Tghipour, Mahya Eftari, Ali Bijani Pages 49-63
    Background and
    Purpose
    Cognitive impairment is one of the common chronic diseases among elderly people which has huge social and economic burdens on the society but few studies have been conducted in this topic in north of Iran. The aim of this study was to assess the association between physical activity and some demographic features with cognitive impairments in elderly people in Amirkola, Iran.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was a part of the ‘Amirkola Health and Ageing Project’ (AHAP) that was carried out in 1390 elderly in 2011-2012. To measure cognitive status, the Mini Mental Estate Examination (MMSE) was used. The Physical Activity Scale for the Elderly (PASE) was also administered to assess physical activity levels. Data was analyzed in SPSS V19 using t-test, Chi-square, Pearson correlation, and logistic regression.
    Results
    A total of 1390 elderly was studied including 763 (54.9%) males and 627 (45.1%) females. In this study, 421 elderly (30.3%) had abnormal MMSE and 1085 cases (78.1%) had low physical activity score. The mean of PASE was higher in people with normal MMSE (P=0.000) and a significant positive correlation was observed between physical activity and MMSE (r= 0.117, P= 0.000). Physical activity was found to be an effective variable on cognitive impairments.
    Conclusion
    This study showed low frequency of cognitive impairments in elderly with higher levels of physical activity. This correlation was more considerable in females.
    Keywords: cognitive impairment, physical activity, elderly, depression, Mini Mental Estate Examination, Physical Activity Scale for the Elderly
  • Amir Moghadam-Ahmadi, Reza Bidaki, Tahereh Shahriari Sarhadi, Alireza Vakilian, Athena Sharifi Razavi Pages 64-73
    Background and
    Purpose
    Night time pain and paresthesia are the most common symptoms of carpal tunnel syndrome (CTS). Neuropathic pain and insomnia (due to night pain) accompanied by depression influence the quality of life, and response to treatment. So, this study aimed at evaluating concurrency of these disorders.
    Materials And Methods
    A descriptive cross-sectional study was done in 75 patients with CTS, referring for electrodiagnosis in Rafsanjan Ali-Ibn-Abitaleb Hospital, Iran. Demographic information was obtained and Beck Anxiety and Depression Inventories were administered. The findings were analyzed in SPSS V21. P values
    Results
    According to the findings, 11 (13.9%) patients with CTS had moderate depression while 17(21.5%) suffered from severe depression. Twenty six (32.9%) patients had moderate anxiety and 17 (21.5%) had severe anxiety. There was no significant association between the levels of depression and anxiety and disease severity. The levels of both depression and anxiety were significantly lower in patients who were employed and those with higher education.
    Conclusion
    The prevalence of depression and anxiety in patients with CTS was higher than general population.
    Keywords: carpal tunnel syndrome, depression, anxiety
  • Zahra Akbari, Masoud Mirzaei Pages 74-83
    Background and
    Purpose
    Sleep is one the main physiological parameters in circadian rhythm. Poor sleep is associated with many health consequences such as increased overall mortality and metabolic syndrome in adults and children. The aim of this study was to investigate the relationship between sleep and metabolic syndrome.
    Materials And Methods
    In a descriptive study, data of 2038 participants aged 20 to 70 years was collected from Yazd Health Study (YaS) using a researcher-made questionnaire. The metabolic syndrome was determined based on measuring waist circumference, triglyceride, HDL, blood pressure, and fasting blood sugar levels. Data was analyzed in SPSS V.18.
    Results
    The participants included 44.4% males. The prevalence of metabolic syndrome in males and females was 34.6% and 49.1%, respectively. The lowest rate of metabolic syndrome was found in people aged 20 to 29 years (14.7%) and the highest rate was observed in those aged 60 to 69 years old (56.3%). The results showed that people with less than six hours sleep and more than ten hours were 2.5 and 3.5 times more likely to develop metabolic syndrome, respectively. Individuals with unwanted wake-ups –three times or more- (42%), having more than three nightmares (50%), taking three or more sleeping pills (80%), and people who had more than 60 minutes delay in falling asleep (31%) were more at risk of metabolic syndrome.
    Conclusion
    Considering the importance of enough sleep, sleep hygiene practices are necessary to improve the quantity and quality of sleep in order to prevent metabolic syndrome.
    Keywords: sleep, sleep quality, sleep quantity, metabolic syndrome
  • Zahra Aramesh, Seyyed Reza Mazloum, Nahid Aghebati, Hossein Mashhadi Nejad Pages 84-94
    Background and
    Purpose
    Head trauma is amongst the major causes of death and morbidity caused by traumatic injuries. Assessment of trauma patients is an active process which includes initial (triage) and secondary assessments. Various triage tools are designed and used, but, so far no specific and accurate tool has been introduced for triage of head trauma. This study compared the effectiveness of ESI triage tool and nursing triage approach based on Roy Adaptation Model to predict the need for ICU admission in patients with head trauma.
    Materials And Methods
    A clinical trial was done in 400 patients with head trauma in Emergency Department, Mashhad Shahid Kamyab Hospital, 2016. Patients were selected using block randomization and based on the day of admission. They were allocated into receiving nursing care either through ESI triage or Roy Adaptation Model. Twelve hours after triage, patient's outcome were followed based on keeping them in ICU or ward admission. Finally, the margin of error was calculated and compared between the two instruments.
    Results
    Kappa test did not show any significant difference between the ESI and Roy Adaptation Model triage in prediction for ICU admission at first place (P= 0.123). But, the Roy Adaptation Model was associated with significantly less errors in keeping the patient in ICU or ward admission (P = 0.012 ).
    Conclusion
    Compared with ESI triage, Roy Adaptation Model could result in fewer errors in predicting the consequences of head trauma patients.
    Keywords: head trauma, triage, Emergency Severity Index, Roy Adaptation Model, intensive care unit
  • Alireza Rahmani, Ghorban Asgari, Mostafa Leili, Roya Aazami Gilan Pages 95-111
    Background and
    Purpose
    Industries are one of the main sources of producing wastewater accounting for 20% of water pollution. Treatment of dye wastewaters is one of the major challenges in textile industry. The aim of this study was to investigate the performance of advanced oxidation processes, Fenton-Peracetic acid and Photo-Fenton-Peracetic acid for removal of methylene blue (MB) dye from aqueous solutions.
    Materials And Methods
    We conducted an experimental study in which the effects of operating parameters such as pH (3-9), contact time (2-30 min), Peracetic acid concentration (5-50 mg/L), ferric chloride concentration (5-200 mg/L), and methylene blue concentration (5-100 mg/L) were investigated on the removal efficiency of MB dye in the presence and absence of ultraviolet radiation. The experiment was conducted in a batch reactor and the efficiency of method to remove color was measured using a spectrophotometer.
    Results
    In current study the highest removal efficiency (99%) was attained by Fenton-Peracetic acid process under the optimized conditions as follows: pH 3, Peracetic acid concentration 30 mg/L, ferric chloride concentration 60 mg/L, methylene blue concentration 10 mg/L, and contact time of 30 min, but, the same amount of color was removed in shorter time (20 min) by Photo-Fenton-Peracetic acid process.
    Conclusion
    High removal efficiency of the Photo-Fenton-Peracetic acid process in a relatively short time, which is because of hydroxyl radical production, show that this process can effectively be applied to remove MB dye and can be considered as a suitable alternative to conventional systems for treatment of wastewaters containing similar organic matters.
    Keywords: Advanced Oxidation Process, UV radiation, Photo-Fenton, Methylene Blue dye
  • Farhad Seyedi Marghaki, Hossein Hosseini Nave, Davood Kalantar-Neyestanaki, Fereshteh Safaari, Yasser Fasihi, Mohammad Moradi Pages 112-117
    Background and
    Purpose
    Aminoglycosides are broad-spectrum antibiotics that are often used in combination with other antibiotics for the treatment of severe S. aureus infections. This research aimed at investigating the phenotypic and genotypic evaluation of aminoglycoside resistance in clinical isolates of MRSA in Kerman, Iran.
    Materials And Methods
    During a one year period, a total of 57 MRSA isolates was collected from 130 isolates of S. aureus. MRSA isolates were tested for susceptibility to 13 antimicrobial agents using disc diffusion method. Then, the presence of aminoglycoside modifying enzymes (AMEs) was evaluated by multiplex polymerase chain reaction.
    Results
    In the MRSA isolates, high resistance rates were observed for tetracycline, erythromycin, kanamycin and gentamicin. In fact, 73.7% and 68.4% of the isolates were found to be resistant to kanamycin and gentamicin, respectively. aac(6′)-Ie-aph(2″), aph(3′)-III, ant(4′)-Ia, and aph(2ʹʹ)-Id genes were detected in 40.3%, 15.7%, 12.2%, and 3.5% of the aminoglycosides–resistant isolates, respectively.
    Conclusion
    The prevalence of aminoglycosides resistance among MRSA isolates is rising, therefore, identification of resistance genes in order to achieve the exact pattern of resistance is helpful in preventing the spread of resistant strains.
    Keywords: methicillin- resistant staphylococcus aureus, aminoglycoside resistance, aminoglycoside modifying enzyme
  • Hajar Ziaei Hezar Jaribi, Mrs Najmeh Nadeali, Majid Saeidi, Zohreh Momeni, Masoud Soosaraei, Mahdi Fakhar, Oghol Niaz Jorjani Pages 118-122
    Background and
    Purpose
    There is an increasing rate of drug resistance against trichomoniasis and current drugs used in treatment of this disease have many side effects, therefore, attempts have been made to explore alternative drugs favorably from natural sources. The present study aimed at evaluating the anti-Trichomonas effect of essential oil and that of nano-emulsion of Rosmarinus officinalis on the growth of Trichomonas vaginalis (T. vaginalis) in vitro.
    Materials And Methods
    T. vaginalis reference strains were cultured in modified TYM medium. The components of rosemary essential oil were determined by gas chromatography. In addition, cytotoxicity effects of essential oils and nano-emulsions prepared from this plant were evaluated against macrophage cell line (J774.A.1). Serial concentrations of 10, 25, 50, and 100 (μg/mL) were prepared from rosemary essential oil and nano-emulsion. Then growth inhibition rate of the parasites in different concentrations was done in triplicate within 1, 2, and 3 hours.
    Results
    Rosemary essential oil and nano-emulsion had an inhibitory effect on the growth of Trichomonas and concentration of 100 μg/mL showed growth inhibition effect of 96.1% and 100% throughout 1,2 and 3 hours, respectively. Additionally, cytotoxicity assay against macrophage revealed no toxicity on the cells at 100 μg/mL.
    Conclusion
    According to the suitable anti-trichomonas activity of rosemary, this plant could be considered as a good candidate in treatment of Trichomonas infection, after complementary studies on animal model.
    Keywords: Trichomonas vaginalis, Rosmarinus officianalis, essential oils, nano-emulsion, in vitro
  • Samira Montahaedargah, Pezhman Moradi, Mohammad Ali Ebrahimzadeh Pages 123-128
    Background and
    Purpose
    The genus Vicia (Papilionaceae) contains 45 species in Iran. This investigation was designed to study the impact of extraction methods on total phenolic and flavonoid contents and antioxidant activities of V. hirsuta aerial parts.
    Materials And Methods
    In this experimental study the efficiencies of three extraction methods i.e. Maceration, Soxhlet, and ultrasonically assisted extraction were evaluated for the extraction of antioxidants. Antioxidant activities were investigated by four different methods. The total phenolic and flavonoid contents were also determined. Data analysis was done in GraphPad Prism 5.
    Results
    Soxhlet extract showed highest amount of phenolic and flavonoids contents. In DPPH radical scavenging activity, soxhlet extract had a higher activity which was significantly different from other extracts (P 0.05). In iron chelating activity, maceration extract had the highest activity.
    Conclusion
    Extraction methods significantly affect antioxidant capacities and total phenolic and flavonoid contents. Soxhlet assisted extraction was chosen as the most efficient method.
    Keywords: antioxidant, phenolics, flavonoids, Vicia
  • Seyed Hossein Tabatabaei, Laleh Maleki, Najmeh Jafari, Naser Hosseinzadeh Pages 129-134
    Background and
    Purpose
    BCL-2 marker has an important role in mechanisms of apoptosis and dysplastic changes, malignancies, and the pathogenicity mechanisms in oral lichen planus (OLP). Current study aimed at investigating the expression levels of BCL-2 in epithelial and connective tissue adjacent in oral lichen planus.
    Materials And Methods
    In this case-control study, investigation of BCL-2 expression was performed in paraffin embedded tissue blocks of 20 cases of OLP (cases) and 20 cases of irritation fibroma (control) obtained from the Archives of Pathology Department in Dental School, Shahid Sadoughi University of Medical Sciences. Data was analyzed using SPSS V17 applying Chi-Square test and Fisher's exact test. The results were considered significant for a significance level of α=0.05.
    Results
    There was no statistically significant difference in BCL-2 expression in the basal and parabasal layers of the epithelium between the two groups (P>0.05), but the difference was statistically significant for the connective tissue (P=0.0001).
    Conclusion
    This study showed that BCL-2 protein may not play an important role in the process of apoptosis in OLP, so, further investigations on other proteins in this process is recommended.
    Keywords: oral lichen planus, BCL-2, apoptosis
  • Davoud Azami, Samira Dodangeh, Ahmad Daryani, Shirzad Gholami, Mehdi Sharif, Shahabeddin Sarvi, Eissa Soleymani, Mohammad Taghi Rahimi, Majid Pirestani, Shaban Gohardehi, Reza Bastani Pages 135-139
    Background and
    Purpose
    Wild boars (Sus scrofa) are potential reservoirs for a lot of zoonotic diseases, so it is possible to transmit these infections to wild and domestic animals and also humans. This research aimed to survey the protozoan prevalence of Sus scrofa in Mazandaran Province, North of Iran.
    Materials And Methods
    In a descriptive cross-sectional study a total of 21 wild boars was captured beween December 2012 and March 2014. Faeces collected from the intestinal tracts of each animal was placed in appropriate fixative. Temporary staining with Lugol’s solution was performed in order to find the protozoan cysts and trophozoites. The stool samples were further studied using sedimentation and flotation methods. Then, fixed stool smears were examined by trichrome and Ziehl–Neelsen staining.
    Results
    There were 21 samples of which 12 (57.14%) were found to be infected with one or more protozoan species. The prevalence of contamination with intestinal protozoan was as follows: 33.33% trophozoites and cysts of Balantidium coli, 28.57% oocysts of Eimeria spp., and 9.52% cysts of Giardia spp.
    Conclusion
    According to current findings, wild boars in Mazandaran province are infected with a lot of zoonotic protozoan, which create potential risks for other animals and people in the region.
    Keywords: protozoan, wild boar, zoonosis, Mazandaran province
  • Mohammad Shokrzadeh, Saeed Yaghubi Beklar Pages 140-145
    Background and
    Purpose
    Drug-poisoning is amongst major health problems throughout the world. Evidence shows high prevalence of drug-poisoning in Iran. This study investigated the epidemiology of drug-poisoning death in central cities of Mazandaran province (Sari, Qaemshahr, Behshahr, Juybar, and Chhardangeh).
    Materials And Methods
    We conducted a cross-sectional analysis of all fatality records caused by drug-poisoning over a five-year period (2011-2016) in Sari Department of Forensic Medicine. Data was collected using a researcher-made questionnaire. SPSS V21 was applied for data analysis.
    Results
    The cases included 31.1% females and 68.9% males. The majority of people (43.6%) aged 15-30 years. The most prevalent medicine were Aluminium phosphide (65.5%), Opium (24.3%), Ethylic alcohol (5.7%), and Tramadol (4.5%).
    Conclusion
    In this study, a high prevalence of drug toxicity was seen in young individuals, therefore, further investigations on psychological and social problems of young people are needed. Aluminium phosphide was found to be the most common type of drugs since it is found easily. Necessary measurements such as early diagnosis and patient’s participation could decrease the rate of mortality caused by drug poisoning.
    Keywords: Drug poisoning, Sari, forensic medicine
  • Elahe Ahmadnia, Arezoo Haseli, Afsane Karamat Pages 146-162
    Background and
    Purpose
    Healthy sexual function is a necessary component for creating a happy and successful life. Many therapeutic interventions are conducted in order to improve women’s sexual function and treatment of sexual dysfunctions. This study aimed to determine the therapeutic interventions conducted in Iranian women of reproductive age.
    Materials And Methods
    In this systematic review, IranMedex, Magiran, IranDoc, Cochrane Library, MEDLINE/PubMed, Scopus, and Google Scholar were searched up to February 2016. All clinical trials and interventions conducted for improving women’s sexual satisfaction and function in Iran were entered into the study. Finally, 12 articles which met the inclusion criteria were selected. Data from the studies was extracted to data sheets and qualitative analysis was conducted.
    Results
    In 12 clinical trials 868 women in reproductive age were participated and most of the interventions were non-pharmacological and psychological treatments, often done through cognitive behavioral approach (41.6%). Other methods included PLISSIT model, sexual training, herbal medicines, and pelvic floor exercises.
    Conclusion
    There are few studies on improving women’s sexual satisfaction and function. Also, the diversity of interventions in Iran is more limited than that of other studies throughout the world. According to the importance and prevalence of sexual dysfunctions among Iranian women, and heterogeneity of information on this subject in previous studies, more appropriate clinical trials are required using standard tools and more culturally appropriate interventions.
    Keywords: Iran, Sexual Function, Sexual Satisfaction, Women
  • Samira Dodangeh, Mahdi Fakhar, Elham Kialashaki Pages 163-174
    Molecular epidemiology refers to the use of molecular tools in assessing the status of a cycle of a disease in a specific population. Currently, easy, fast, and high performance molecular tools are widely used in identifying parasites in clinical and biological samples. The aim of this study was to review molecular tools for better understanding of parasitic infection in taxonomic and epidemiological studies. Many researches have provided a variety of methods and markers for identification and evaluation of genetic diversity and elimination of taxonomic problems, especially at the level of species or subspecies of various parasites. Many of these studies are on the prevalence of concurrent infections with different species and subtypes or strains of a parasite. So far, different pieces of rDNA, mtDNA, and kDNA have been used for identification and phylogenetic analysis. If the purpose of a study is to determine intra-specific variations of the parasite, it is better to use sequencing ribosomal ITS1 and mitochondrial CO1. In addition, SSU rDNA and LSU rDNA are used in phylogenetic analysis and taxonomy. It can be concluded that new molecular tools and markers are good alternatives to traditional methods because in many endemic areas successful treatment depends on rapid and accurate diagnosis.
    Keywords: Parasitic infections, Molecular epidemiology, Taxonomy, Genetic markers
  • Masoud Keighobadi, Hassan Mirzaei, Mahdi Fakhar, Saeed Emami Pages 175-190
    Leishmaniasis is a group of tropical diseases with high worldwide prevalence and difficulty in management. At present, the development of resistance and the increase of co-infected leishmaniasis with AIDS have become a serious public health problem. Thus, designing and discovery of effective and non-toxic drugs for the treatment of this disease is very urgent. Azole derivatives have displayed a wide range of biological activities. The pharmacological interest of azole compounds has been established to find new antileishmanial agents. The usefulness of some well-known azole antifungals has been also reported previously. Generally, azole antifungals have a common pharmacophoric portion namely N-phenethylazole and act by inhibiting the cytochrome P-450-mediated 14α-demethylation of lanosterol. Apart from azole antifungals with N-phenethylazole structure, a variety of N-aryl azoles and fused azole derivatives have been reported as antileishmanial agents. These compounds possess distinct structure and mechanism of action differing from those of azole antifungals. Thus, in this paper we reviewed the current application of N-aryl azoles and fused azoles for the design and development of new antileishmanial agents.
    Keywords: azoles, antileishmanial agents, drug design, leishmaniasis, structure-activity relationship